C# VE JAVA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

C# VE JAVA

bilşim ve yazılımda son nokta
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Ortaklar
Istatistikler
Toplam 7 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: AhmetCe00664761

Kullanıcılarımız toplam 72 mesaj attılar bunda 72 konu
Anahtar-kelime
işlem

 

 CLASSPATH java

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 72
Kayıt tarihi : 02/12/08

CLASSPATH java Empty
MesajKonu: CLASSPATH java   CLASSPATH java Icon_minitimeCuma Ara. 05, 2008 2:00 pm

Birçoğunuz nedir bu CLASSPATH denen şey diye kendi kendinize sorduğunuzu bilerekten bu konuya bir açıklık getirmek isterim.

Özellikle Java programlama dili ile yeni tanışan programcı adayları oluşturdukları programlarda harici bir jar paketini kullanmak istediklerinde veya bir örneği çalıştırmak istediklerinde hatalarla karşılaşıyorlar.Hata hata hata... Sürekli hata.Peki ama bu işi basitçe anlatacak Türkçe içerikli bir site yokmu? diyen arkadaşlarımızı düşünerek bu makaleyi yazmaya karar verdim.Her ne kadar konumuz java nın web teknolojileri olsa da yeri geldiğince java programlama dili üzerinde de duracağız.Nede olsa Java çok büyük bir platform ve biz bu platformun sadece web tarafını anlatmamız da beklenemez. CLASSPATH: Bilgisayarın her açılışında sisteme yüklenmesi için geliştirilmiş bir araç olarak düşünülebilir.Yani CLASSPATH denen argümana tanıtılan her paket ve/veya paketler; bilgisayarın her açılışında sisteme yüklenir.Daha açıklayıcı bilgi vermek gerkirse: Java ile oluşturduğumuz programlar içerisinde harici jar paketlerini kullandığımızda, Java bu jar paketinin nerede olduğunu nasıl anlayacak?Yani yaptığımız iş sadece Java'ya bu paketlerin nerede olduğunu göstermek.Bu ister web için kullanılsın, ister bir program ile kullanılısın "JBuilder/NetBeans vb" hiç farketmez.Harici bir programla jar paketlerini kullanmak için lib adında ki klasör içerisine yerleştirmemiz yeterli olacaktır.Şimdi bu işlemin Windows XP gibi sunucu tabanlı bir işletim sisteminde nasıl olduğunu gösterelim.

1. Masaüstünde ki Bilgisayarım sismgesi sağ tıklanarak özellikler bölümüne girilir
2. Ana landan Gelişmiş bölümüne girilir.
3. Bu bölümde ki Ortam Değişkenleri adlı buton tıklanır.
4. Karşınıza iki alanı bulunan bir menü gelecektir.Bizi bu menülerin alt kısmında ki bölüm ilgilendiriyor.Eğer bu listede CLASSPATH adında bir nesne yoksa yeni bir nesne oluşturun.Değişken adı kısmına CLASSPATH yazın.Değişken Değeri kısmına ise kullanacağınız jar paketinin yol adresini girin.
5. Eğer birden çok jar paketi kullanılacaksa her jar paketinin yol adresini virgülle ayırın.

Bu işlemleri gerçekleştirirken, jar paketini nereye koyacağım diye sorularınızı duyar gibiyim.Bunun bir önemi olmamakla birlikte, J2SE'nin ../jre/lib/ext/ klasöründe düzen gerçekleşmesi için tutulmasını önerebilirim. Eğer Java programlama dilini kullanmak istiyorsanız oluşturacağınız nesneleri derleyip DOS ortamında çalıştırmak istediğinizde hatalarla karşılaşıyor olmalısınız.Bunun nedeni, derlediğiniz java dosyalarının Java programlama dilinin bulamamasından kaynaklanmakta.Öyle ya, java nerden bilecek derlenmiş java dosyalarının hangi sizinde olduğunu!Bunun için Java'ya bir fener tutmamız gerek.Yani derleyeceğimiz dosyaların nerede olduğunu göstermek amacıyla derlediğiniz dosyaların bulunduğu dizini CLASSPATH'a kaydetmeniz gerek.Mesela bu dosyaları C:jsptr dizinine kaydediyorsanız CLASSPATH'a C:jsptr;.; şeklinde bir kullanım ile kaydetmeniz gerekir.Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra bilgisayarınızı yeniden açmanız gerekir. Linux:
Artık piyasada sadece Windows işletim sistemi kullanılmıyor.Dolayısıyla verdiğimiz örnekleri Linux'a uyarlamasını da yapmamız gerek. Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında Linux ortamında CLASSPATH yapmamız için konsola export komutunu girmemiz gerekir.Sadece bu komut ile sistemdeki materyalleri listeleyebiliriz. CLASSPATH=/usr/share/lib/pgsql.jar:${CLASSPATH}
export CLASSPATH Yukarıda görüldüğü gibi, Linux ortamında CLASSPATH'a yeni bir jar paketi eklememiz için konsola bu komut satırlarını girmemiz gerekir. Not: Aslında jar paketlerini illaki CLASSPATH yapacaksınız diye bir kaide yok.Eğer derlenmiş java dosyalarının bulunduğu dizine, kullanacağınız jar dosyalarını açarasanız "sıkıştırılmış dosyaları açmaktan bahsediyorum" herhangi bir ayarlamaya gerek duymaksızın java bileşenleri kullanılabilecektir.JAR dosyalarının açılması ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://csharp.yetkinforum.com
 
CLASSPATH java
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Java Nedir ?
» Java Nedir? 2
» Java İle Eposta (JavaMail)
» Java Nasıl Çalışır ?
» JAVA''ya genel bir bakış

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
C# VE JAVA :: JAVA :: Makaleler-
Buraya geçin: